+387 32 407-722 | zdravlje_zenica@hotmail.com

Šta je hidžama?

Šta je hidžama?

Hidžama je medicinska metoda koja spada u domen male hirurgije. Predstavlja metodu lokalnog puštanja krvi.

Hidžama ili “Wet Cupping” predstavlja proces izvlačenja, odnosno isisavanja i izbacivanja nečiste, toksične, krvi iz organizma pomoću čaša ili kupica koje se postavljaju na određena, predilekciona mjesta na tijelu oboljele osobe. Te čaše se priljepljuju za tijelo putem izazvanog vakuma nastalog uslijed izbacivanja zraka iz njih, te kao takve, ostaju na tijelu nekoliko minuta, u zavisnosti od vrste liječenja. U prošlosti se vakum proizvodio primitivnim metodama paljenjem malog drvceta ili papirića, čiji bi dim neutralisao sav kisik iz čaše, a što bi dovelo do vakuma i lijepljenja čaše za tijelo. Danas se koriste kupice koje na sebi imaju osigurače kojima se elegantno i lako izbacuje zrak. Na mjestu gdje se priljepljena kupica nalazi, koncentriše se sva nečista krv. Nakon toga se kupica skine, a na tom mjestu se nekoliko puta tanko zareže sterilnim skalpelom ili sterilnom iglom kako bi izašla koncentrisana nečista krv. Potom se ponovo, dakle, na istom mjestu, prilijepi ponovo kupica pod vakumom, koja sada nema ulogu vršenja koncentracije krvi, nego ovoga puta, već prije koncentrisanu nečistu krv na mjestu kupice, sada izbacuje iz organizma. Prilikom izvođenja ovog postupka izuzetno je bitno zadovoljiti principe asepse i antisepse.

Čaša se stavi na tijelo (glava, leđa, koljeno, tj. mjesto bola), pa kada se stvori vakum u čaši ona se prilijepi za kožu i uvlaći je u sebe. Od osobina vakuma je da uvlaći sve u sebe pa tako i koža nabubri pod čašom. Ta čaša vakumom prikuplja krv koja se nalazi ispod kože i sabira je u taj nabubreni dio pod čašom što ne utjeće na venski krvotok.

Prljava krv, stvarnost ili legenda ?

Smatra se da je krv, koja leži pod kožom, puna toksina i da to može izazvati bolnost. Oni se na pomenuti način evakuiraju iz organizma. Savremene naučne medicinske studije, koje se provode u svijetu, pokazale su da postoji evidentna razlika u sastavu kapilarne krvi uzete iz prsta (odakle se obično uzima za analizu) i one uzete prilikom hidžame. Laboratorijski nalazi pokazuju tu razliku. Eliminisana masa sadrži 80 - 90% biološkog i hemijskog "otpada", a samo 10 - 20% krvnih elemenata. Biološke meterije koje moramo eliminisati nastaju kao proizvodi našeg metabolizma, a intenzivnije se stvaraju kao posljedica stresa, nekretanja te štetnih životnih navika (nespavanje, pušenje, sjedeći način života itd). Hemijske otpadne materije su  toksini koje u organizam unosimo hranom, vodom i zrakom, te brojnim lijekovima.

Šta tretira hidžama?

Sve navedene regulatorne metode, a prvenstveo hidžama, pomažu zdravom organizmu da očuva ravnotežu odnosno zdravlje, te se primjenjuju preventivno, sa ciljem očuvanja zdravlja kod zdravih osoba.
U slučaju kada je došlo do poremećaja zdravlja ili nastanka bolesti, regualtorne metode pomažu bazičnom regulatornom sistemu da ponovo uspostavi ravnotežu i dođe do zdravlja. Tada one djeluju kurativno, dakle liječe.

Da li hidžama ima neželjene efekte ?

Do sada nisu zabilježeni  neželjeni efekti niti nus-pojave hidžame.

Pretraga

BLOG - TEME O ZDRAVLJU

hidzama

hidzama

banner sklerozacija vena pjenom

Lokacije naših posjetilaca

Danas39
Jučer75
Sedmica447
Mjesec1301
Ukupno131589

Vaši podaci

  • IP adresa: 54.81.128.172
  • Preglednik: Unknown
  • Verzija:
  • OS: Unknown

Trenutno ukupno

1
Online

nedjelja, 18 Mart 2018

Adresa

Školska 10

720 000 Zenica

(u hotelu Dubrovnik, 3. sprat)

Kontakt

Tel:  +387 32 407-722

E-Mail: zdravlje_zenica@hotmail.com

WEB: www.poliklinikazdravljezenica.com

Radno vrijeme

Radnim danima od 07:30 - 17:00 h

Subotom: 08:00 - 14:00 h

Nedjeljom ne radimo

INFO

Privatna zdravstvena ustanova

Poliklinika "Zdravlje",

Zenica - BiH

Hosting | WEB izrada